Hohtokordieriitti

Orimattilan kaupungin nimikkokivi

Kordieriitista on löydetty elokuussa 2003 Keravan ja Lahden välisen rautatieoikoradan kallioleikkauksista Orimattilan Luhtikylästä uusi, korukäyttöön soveltuva muunnos. Tummapohjaisella kivellä on kaunis kuukivimäinen hohto. Hohto aiheutuu valon heijastumisesta peilmäisistä, mikroskooppisista magneettikiisusulkeumista, jotka sijaitsevat säännöllisesti tietyssä tasossa kordieriitin sisässä. Ensimmäiset viitteet kordieriitin poikkeuksellisista valoilmiöistä tehtiin Suomessa kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta tuossa vaiheessa löydöt jäivät ainoastaan mielenkiintoisiksi havainnoiksi. Orimattilan kivet ovat sitä vastoin osoittautuneet koehionnassa korukäyttöön soveltuviksi. Orimattilan lisäksi hohtokordieriittia on tavattu kahdesta paikasta. Kaikki löydöt ovat kallioesiintymiä. Orimattilan Luhtikylän löytöpaikka on määrältään ja kiteden kooltaan merkittävin, Vastaavaa ulkomaista materiaalia ei ole saatavilla.

Hohto aiheutuu valon heijastumisesta korderiitin pinnan lähellä sijaitsevista levymäisistä magneettikiisusulkeumista, jotka toimivat kuin mikroskooppiset peilit. Nämä sulkeumat ovat suuntautuneet kordieritin sivupinakoidin mukaan. Samassa tasossa on myös kordieritissa havaittava heikko lohkosuunta. Kiteet ovat yleensä pidentyneitä kohtisuoraan tätä tasosuuntaa vastaan, jota luonnehtii kordieriitin pleokroismin voimakkain sininen väri. Osa kordieriittikiteistä on kuitenkin pohjaväriltään nin tummanharmaata, että sinistä väriä on vaikea havaita,

Kiveen osuva valo siis heijastuu sulkeumalevyistä aivan kuin mistä tahansa peilimäisestä pinnasta. Äärimmäisen ohut kalvo kordieriittia sulkeumien ja hiotun ulkopinnan välillä ei kykene sanottavasti värjäämään läpikulkenutta ja heijastunutta valonsädettä siniseksi. Kordieriittikiteen sisäiset epäsäännöllisyydet, kuten plagioklaasia mustuttava kaksostuminen ja rakopintoja myöten edennyt muuttuminen, synnyttävät muuten tasalaatuiseen peilimäiseen heijastumaan elävöittäviä kuviointeja.

Matala ja laajapintainen pyörtöhionta on hohtokordieriitille näyttävin. Kuviointia tasapainoisesti rajaamalla kivistä saa hiottua yksilöllisiä taideteoksia. Riipuksiin ja korvakoruihin matala hionta sopii hyvin. Hohtokordieriitti on parhaimmillaan kultakorussa, luonteen omaisen hohtonsa ja värinsä vuoksi sekä arvokkuutensa ja harvinaisuutensa takia myös.

Korutaskun myymälästä Orimattilasta löytyy Hohtokordieriittikorut sekä kulta että hopea pohjissa. Verkkokaupasta löydät hohtokordieriittikorut hopeassa.

Hohtokordieriitti

Lähde: GTK Raportti
M 19/3111/2004/1
Kari Kinnunen
Klikkaa tästä ja lue koko raportti